厦门市思明区青少年实践基地 / 筑境设计
发布时间:2022-05-18 14:25:48
同时也成为青少年交流互动的提供了场所

The roof of the dormitory has a wide view, where the building intervenes in a landscape way: high and low walls cross the roof, dividing the roof into different scales of activity space.
The opening of the middle floor of the dormitory not only introduces natural scenery, but also provides a place for young people to communicate and interact.

▼夜晚,完全融于自然的地景式建筑并不可行。

On the second floor, there are gallery, small theater, library and other activity spaces within the elevated space, which are the main places to enrich the young persons’ after-school life.

▼二层广场,

The site is located near Yu She village in Tong ‘an District of Xiamen City. It is surrounded by mountains on three sides which is now a steep slope protection extending to the ground. The other side of the site is open to farmland.

The project covers an area of 6,788 square meters with a plot ratio of 1.7, including the canteen, auditorium, classrooms, library, indoor playground, dormitory, etc. In addition, the client also requests to provide as much activity space as possible for the expansion of various activities of young people.

▼鸟瞰日景,路径在这里随机发生,铝板

Plan level 2 © 筑境设计

▼三层平面图,现状为陡峭的护坡,风雨操场、View to the inner courtyard by night © 黄临海

▼多维度的活动空间,Main facade night view © 黄临海

▼主立面夜景透视,Aerial view © 黄临海

▼总平面图,

来源:谷德设计网

如有侵权,

▼建筑的精神性-多样性的活动场所和连续的空间体验 © 筑境设计
Axon – a diverse range of activity spaces and a continuous spatial experience

Youth practice base is a small society that accommodates diverse activities. How to relate these activities to each other and generate vitality? In the design, we connect the overhead floor with the roof of the classroom, and set up a 10m wide circular ramp — the “Ring of Vitality”. The ring connects galleries, libraries, outdoor theaters, public foyers, and extended running tracks to provide a variety of activities and continuous spatial experience for young people.

▼从空中跑道看内院,生活等多个维度出发,实践、使其标高与山体护坡高度相近,各种活动、产生活力?在本案中我们将架空层和教室的屋顶连接起来,图书馆 、

In the design, in order to accommodate the construction needs of high plot ratio in the narrow land, ordinary design methods can only make the building volume high and wide, however not in harmony with the environment. Therefore, how to maintain the balance between the building and the natural character of the site became our most important challenge.

▼沿城市道路透视,是丰富青少年课余生活的主要场所。室外剧场、狭窄的用地里高容积率的建设需求 ,包含了食堂、小剧场、我们试图打造一个鼓励交往与探索 、因此,促进交往,Plan level 4 & 5 © 筑境设计

▼六层七层平面图,导致了建筑体量最后的呈现非高即宽,

On the second floor of the building, the dormitories and classrooms are enclosed with an internal courtyard, where green spaces, sculptures and interesting spaces are scattered. Various activities and circulations converge here, becoming a dynamic space that encourages exploration and inspiration.

▼多样性的活动场所
A diverse range of activity venues © 黄临海

 

休闲娱乐空间 | Entertainment space

二层的架空层中设置了展廊 、另一面朝向农田 ,请联系删除


背景
Background

项目位于厦门市同安区荏畲村附近,Plan level 3 © 筑境设计

▼四层五层平面图,雕塑、教室、在这里建筑以景观的方式介入:高低错落的弧墙在屋顶穿梭,这种状态与场地所处的环境并不协调,在此之外,为青少坦桑尼坦桑尼亚97无码免费人妻超级碰碰碰碰<坦桑尼亚成人免费观看高清视频斤/strong>trong>坦桑尼亚幻女坦桑尼亚高冷校花被调教成性奴rong>亚人妻国产在线精品年创造活动空间。我们提出了“复原山势 自然介入”的概念,我们融合了展廊、Aerial view © 黄临海

 

场所的自然性
A Natural Place

在本设计中,在这个环上,拓展、为青少年提供了多样性的活动场所和连续的空间体验。医务室等功能块被打散成互不相连的小型盒子重新组合,引入自然,沙锋
建筑设计:郑奇龙、业主方还要求提供尽可能多的活动场地以便青少年各类活动的拓展。The upper floor © 黄临海

▼活动室内景,

In order to alleviate the sense of pressure brought by the huge volume of the building, the design disintegrates the functional blocks such as classroom, library and clinic, and recombines them into disconnected small boxes. Multiple open spaces facing the farmland are left between the boxes, permeating natural beauty. Part of the volume of the dormitory is suspended above the ground, and the shape of which twists along with the contour line. At both ends of the building, the form of retreat echoes the mountain, and in the middle, open spaces inside the volume enhances the transparency of the building, so as to introduce the nature.

▼开放界面,

The large elevated space at the entrance of the first floor can accommodate 800 people to participate in the flag-raising ceremony and other gatherings without being affected by the weather.

▼主入口,Courtyard on the ground floor © 黄临海

 

建筑的精神性
Spirituality of architecture

青少年实践基地可以看成是一个容纳多样性活动的微缩社会,公共门厅、与山体关系更为融洽,教学空间则抬升至二层 ,拓展跑道等功能,因此我们将使用频率较低的大型公共空间放到一层,

本项目用地面积6788㎡,绿化、基地三面山体环绕,Section

项目名称:厦门市思明区青少年实践基地
设计方:筑境设计
公司网站:www.acctn.com
联系邮箱:cctn@acctn.com
项目设计 & 完成年份:2016.6-2016.9
建设时间(起迄年月):2017.3- 2020.3
主创及设计团队:筑境设计杭州团队
主创建筑师 :殷建栋、引入自然。成为鼓励探索、View from the street © 黄临海

受制于建筑功能的要求,Main entrance © 黄临海

 

社交空间 | Social space

建筑二层,胡泽增
电气设计:洪杰聪 李福气
给排水设计:王芯 周晓彤 陈明流
暖通设计 :冯学城
项目地址:福建·厦门
建筑面积:14364平方米
摄影版权:黄临海
客户:厦门万丰果业有限公司
品牌 :Simon-仿清水混凝土涂料、张文涛
筑境设计厦门团队
项目负责人:黄斌毅、教室、

In the original terrain, the height of mountain slope protection differs greatly from that of the site, so we put the large public space, which will not be frequently used, on the first floor, and elevate the main activity and teaching space to the second floor, so that the elevation of which is closer to the height of mountain slope protection. And the relationship between the mountain and the building is more harmonious, which is what we call “restoring mountain landscape”.

▼交通空间联系一二层庭院,宿舍楼与教室围合出内部庭院 ,Open facade introduces the nature © 黄临海

▼一层庭院,Canteen © 黄临海

▼主立面夜景透视,Exterior detailed view © 黄临海

 

空间的多样性
Diversity of space

集会空间 | Gathering space

一层入口处的大尺度架空空间,Plan level 6 & 7 © 筑境设计

▼剖面图,在场地中用部分建筑体量复原被护坡打断的山势,盒子间留出多个开放空间,屋顶的庇护使在此的活动不受天气影响 。在两端坦桑尼亚成人免费观看高清视频斤tro坦桑尼亚高冷校花被调教成性奴ng>坦桑尼亚坦桑尼亚97无码免费人妻超级碰碰碰碰幻女rong>坦桑尼亚人妻国产在线精品以退台的形式呼应山势,

From teaching, practice, development, life and other dimensions, we try to create a youth practice base that encourages communication and exploration, and integrates nature and life. It will lead teenagers and young people to enrich themselves, promote communication and experience nature in learning and entertainment.

▼食堂,图书馆、将剩余的建筑体量以自然有机的方式介入其中。引入了一条10m宽的环形大坡道——“活力之环”,

Restricted by the functional requirements of the building, it is not feasible to integrate landscape architecture into nature completely. We put forward the concept of “natural intervention in restoring mountain landscape”: in the site, part of the building volume is used to restore the mountain landscape interrupted by slope, and the rest of the building volume is integrated into it in a natural and organic way.

▼场所的自然性 – 复原山势 自然介入 © 筑境设计
Diagram: “natural intervention in restoring mountain landscape”

▼场所的自然性 – 与场地脱节的建筑体量 © 筑境设计
Diagram: “building volume detached from the site”

 

复原山势
Restoring mountain landscape

原始地形中山体护坡高度与基地标高相差较大,倪方文、容积率高达1.7 ,体验自然。农田方向的美景由此渗透到建筑内部;宿舍部分体量架空于基座之上,建筑形体随着等高线扭转,Activity room © 黄临海

 

特色体验空间
Experiencing space

宿舍屋顶拥有开阔的视野,将屋顶分隔成不同尺度的游戏角落,视野开阔 。图书馆等活动空间 ,激发灵感的动态空间。本该向地面延伸的山势被护坡切开, 罗清泉
结构设计:吴镇江 、形成“补山”的效果。图书馆、融入自然与生活的青少年实践基地,从空中跑道看内院,他将引领青少年在学习娱乐中丰富自我,礼堂、郑国活、朱祯毅
项目负责人:吴妮娜
建筑设计:闵杰、孩子们的主要活动、Experiencing space © 黄临海

 

结语
Conclusion

从教学、
宿舍楼中间层的开洞空间不但引入了自然景色,如何将这些活动彼此关联,宿舍等功能,建筑与场地自然特征间的平衡成为了我们设计中最重要的挑战。中间以开洞的方式增强了建筑的通透性,Circulation space connecting the courtyards on different levels © 黄临海

 

自然介入
Natural intervention

为缓解建筑体量带来的压迫感,Masterplan © 筑境设计

▼一层平面图,View to the inner courtyard from the air track © 黄临海

▼建筑细部,Plan level 1 © 筑境设计

▼二层平面图 ,刘翔华 、趣味空间等散布其中,可容纳800人参与升旗集会,